tisdag 2 januari 2018

Mat – vad har jag ätit

Det händer titt som tätt att jag får frågan om vad jag äter ute på mina utmaningar, och mitt direkta och mest spontana svar blir oftast ”mat”. Ett svar som inte alltid kanske är tillräckligt utförligt men som likväl besvarar frågan. Jag har ofta fått frågan om jag äter torkad mat, räknar kalorier eller likande vilket jag sällan gjort eftersom jag inte burit med mig något eget kök, inte för ens efter Haparanda vill säga. Därtill känns räknandet av kalorier som en djungel i sig vilket gör att jag förlitar mig på vad min egen kropp vill ha.
Förra året blev det en större mängd pizzor, mackor, samt coca-cola och kaffe samt mängder av kakor och godis. Under årets utmaning infann sig sällan pizza-suget dock blev det några få hamburgare-tallrikar när tillfälle fanns, alternativt Sibyllas köttbullar. I år letade jag betydligt mycket mer efter lunchställen som serverade husmanskost, i nödfall bar jag med mig lite bröd och tubpålägg men jag hade sällan någon längtan till att inmundiga detta. På något sätt kändes det som jag förätit mig på detta för en lång tid framöver, även nu i skrivandets stund känner jag ingen längtan efter mackor.
Något jag däremot kunde gå och dagdrömma om var hemlagade och gräddiga såser, potatisgratäng (som Ann lovande och höll sitt löfte att jag skulle få när jag kom tillbaka till Skåne) eller potatismos. Detta infann sig dock tämligen sällan och jag åt ofta någon form av yoghurt till frukost, samt en påse gifflar eller två. Något som blev nytt för mig i år att prova blev faktiskt jordgubbskräm vilket fick fungera utan mjölk. Jag provade också olika sorters knäckebröd samt utforskade jag mer frukter och melon blev till en favorit, likaså äpple, päron eller något annat söt och läskande. Godis blev det återigen en del, men inte alls i den mängd som förra året och inte blev det samma coca-cola intag hellre. Däremot på restauranger blev det gärna en trocadero att avnjuta till maten och på landsvägen blev det en större mängd vatten. Kaffet kan jag förstås inte riktigt klara mig utan…
Vad jag noterade i år var att mitt matintag inte har varit speciellt stort, suget efter mat har på större delen av resan inte känts speciellt påträngande. Däremot i fjällen eller efter Kungsleden kändes hungern mycket mer påtaglig. Vilket kan bero på både mer kyla och mer påfrestning då jag efter Karesuando tog min packning på ryggen. Efter Haparanda när jag hade tillgång till mitt Trangia-kök blev det att prova frystorkad mat, men jag lärde mig ganska snabbt att min mage inte riktigt uppskattade detta matintag. Köket var dock en stor tillgång utifrån att jag kunde tillaga min egen havregrynsgröt, med dubbelportion (eller trippel) på morgonkvisten blev det plötsligt lättare att avverka en längre distans tidigare på dagen än väntat. Mina rutiner förändrades igen (vilket de ofta gör under längre utmaningar, sällan är något statiskt och jag får ofta anpassa mig efter förändrade förutsättningar) och mina måltider blev en större portion gröt på morgonen och små godis/kakor/müsli under dagen för att på kvällen äta nästa stora portion när väl tältet var rest. 

När jag kom ut på Nordkalottleden lärde jag mig snabbt att jag egentligen bara behöver vatten för att klara mina dagar. Vatten till gröten eller till knorr-soppor fungerar fint samt bra när jag behöver diska/tvätta eller koka kaffe. Efter att jag träffat på Jan från Tyskland fick jag ännu fler nya sätt att se på möjliga maträtter, dels hade han med sig mycket pulvermos som var rätt gott att äta utan något speciellt till. Eller snabbmakaroner blandat med knorr-soppor eller ketchup. Fördelen längs Kungsleden är att det finns möjlighet att inhandla mat vid nästintill samtliga stugor, dock till ett dyrare pris. På frågan om vad jag äter på mina utmaningar kan mitt svar således se väldigt olika ut beroende på var jag har befunnit mig och vilka tillgångar jag haft. Att plocka mogna hjortron och blåbär att ha på knäckebrödet är inte alldeles tokigt, även om jag än en gång ätit och druckit lite väl mycket godis och läskeblask. Blir kanske en bättring till nästa gång? – men ”det ska va gött å leva annars kan det kvitta!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar